Oorkonde en stafje

Oorkonde en stafje

Een goed begin van de lente voor Pouwel Bentum: het bij makelaars en taxateurs welbekende makelaarsstafje en een oorkonde voor zijn zilveren jubileum. Hij is op 16 maart 2024 namelijk 25 jaar beëdigd makelaar en taxateur onroerende zaken! Reden voor een feestje dus!

Uit handen van Edwin van Kesteren (accountmanager NVM Business) ontving Pouwel het makelaarsstafje. Dit stafje was bijna 400 jaar geleden verplicht gesteld om de makelaar van de ‘beunhaas’ te kunnen onderscheiden en staat al eeuwenlang symbool voor het beroep van makelaar. Tegenwoordig is dit geen verplichting meer, maar nog altijd is de symboliek tekenend voor het vak en wordt alleen uitgereikt bij een goede en onberispelijke staat van dienst.

De jongste

De jongste makelaar van Drenthe” stond destijds met grote letters in de krant. Als tiener had Pouwel dit niet kunnen bedenken. Met een makelende vader, die altijd maar aan het werk was en daardoor bijna nooit thuis, wilde hij toch echt wat anders gaan doen. Hij ging op kamers in Arnhem en startte met de opleiding  Tuin- en Landschapsinrichting in Velp. Dit was wel erg gezellig en een goede opleiding, maar zijn conclusie was dat hij zichzelf dit werk niet zijn hele leven zag doen.

Terug in Emmen startte hij met de modules economie, recht en bouwkunde. Een onderdeel van de opleiding tot makelaar en dat was onverwachts toch wel heel erg interessant. Met name de combinatie tussen de vakken sprak Pouwel erg aan. Zelfs zo interessant dat hij het nu nog steeds met heel veel plezier doet. Na het behalen van zijn HBO diploma Makelaardij (het allereerste diploma dat toen vanuit die opleiding werd uitgereikt), het opdoen van de nodige praktijkervaring, het met goed gevolg afleggen van de vaktest en het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag werd Pouwel op 16 maart 1999 door de Rechtbank in Assen beëdigd tot makelaar/taxateur o.z.

De jongste makelaar, dat wel. Maar jammer genoeg ook één van de laatste lichting nog écht door de rechtbank beëdigde makelaars. Vanaf 2001 is de makelaar namelijk een vrij beroep. Iedereen mag zich in feite dus, zelfs zonder opleiding en ervaring, makelaar noemen. Pouwel vindt dit erg jammer, want het komt de kwaliteit en ook de goede naam van het vak vaak niet ten goede. Gelukkig heeft hij zich altijd ingezet om het verschil te maken. Zo volgt hij nog elk jaar meerdere cursussen en moet hij ook regelmatig examens met positief resultaat afleggen om zijn werkzaamheden goed te kunnen blijven uitoefenen.

Specialisatie

Zoals bij veel vakgebieden geldt ook zeker voor de makelaardij dat specialisatie een must is. Een makelaar die zowel woningen als bedrijfsmatig vastgoed doet bestaat dan ook niet meer. Naast het verschil in ‘spelregels’ geldt ook een hele andere benadering en marketing. Na enkele jaren in de woningmakelaardij werkzaam te zijn geweest bleek dat hij als persoon toch meer in het bedrijfsmatige thuishoort.

Pouwel heeft zich dan ook echt gespecialiseerd op het gebied van zakelijk vastgoed én de wat meer bijzondere vastgoedobjecten zoals zorg, horeca, de (semi) overheden en grotere stichtingen.

Verkoop en aankoop, verhuur en huur, maar ook (intern) advies en WOZ-zaken zijn hierin de belangrijkste taken. Met de kennis die hij begin deze eeuw aan de UVA (Universiteit van Amsterdam)  tijdens zijn aanvullende studie heeft opgedaan, zijn jarenlange werkervaring en grote netwerk weet hij op doortastende wijze het beste resultaat voor zijn opdrachtgevers te behalen.

“Een goede makelaar”

In 1999 werd Pouwel, toen nog werkzaam in de woningmakelaardij, gevraagd wat een goede makelaar is. “Het belangrijkste is dat een makelaar kennis van zaken heeft. Want een huis kopen of verkopen is toch wel wat anders dan een pakje boter in een supermarkt. Mensen gaan ervan uit dat een makelaar een goed advies geeft, waar ze op kunnen bouwen en vertrouwen. Als je dat steeds naar je vermogen doet, dan ben je in mijn ogen een goede makelaar.”  Het feit dat hij na 25 jaar makelen het makelaarsstafje mag ontvangen onderschrijft dit helemaal. Pouwel is erg blij met deze erkenning.

Door te klikken op de link ziet u een PDF met de ‘ouderwetse’ formaliteiten uit 1999: Beëdiging 1999.

Vos Emmen Makelaars in Vastgoed

Vos Emmen Makelaars in Vastgoed, alle collega’s (rond de eeuwwisseling)

Geschiedenis van het makelaarsstafje

Als iemand 25 jaar als beëdigd makelaar in onroerend goed heeft gewerkt met een onberispelijke staat van dienst, biedt de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, NVM U.A. zoals dat tegenwoordig heet) haar leden het stafje en een oorkonde aan. Zo ook bij 40 of 50 jaar. Maar waar komt deze traditie vandaan?

In Nederland stamt het eerste bewijs van het beroep makelaar uit 1284. Toen gaf graaf Floris V de stad Dordrecht het recht om makelaars aan te stellen. Dat recht werd zeven jaar later vastgelegd in een zogenaamde ‘keur’, een document dat nog steeds in het gemeentearchief van Dordrecht bewaard wordt.

Gilde

In de 16e eeuw verenigden de makelaars zich in een gilde, om er voor te zorgen dat ze de kwaliteit van hun werk konden garanderen en om zich te beschermen tegen de concurrentie van mensen die ook optraden als bemiddelaar, maar daarvoor niet door het stadsbestuur waren aangesteld. Het woord beunhaas is in vermoedelijk in deze tijd ontstaan.

In een verordening uit 1578 werd al voorgeschreven dat een goede makelaar betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk moest zijn en een geheimhoudingsplicht heeft. Ook nu nog worden deze eisen nog steeds aan een makelaar gesteld.

Makelaarsstafje 

De historie van het makelaarsstafje an sich gaat terug tot het jaar 1636. Om een erkende makelaar van een beunhaas te onderscheiden werd in een keur van dat jaar bepaald dat de makelaars bij het sluiten van een koop, een stafje zouden moeten laten zien waarop het wapen van hun stad was aangebracht. Alleen de makelaars die lid waren van het makelaarsgilde mochten als bewijs van bekwaamheid, vakmanschap en bevoegdheid het houten makelaarsstafje met op de zilveren uiteinden het stadswapen dragen, waarmee contracten werden ‘bezegeld’. Bij elke (ver)kooptransactie was de makelaar verplicht het stafje te tonen om zich als erkend makelaar te identificeren. Makelaars waren in die tijd tussenpersonen die kooplieden met elkaar in contact brachten. Ze handelden in van alles en nog wat. Schepen, textiel, meubels, etenswaar enzovoort. Makelaars konden deze kooplieden bij het beantwoorden van hun vragen bijstaan.

Tot aan het eind van de 17e eeuw bemiddelde de makelaar dus bij allerlei soorten handelswaar. Tegenwoordig is een makelaar verplicht om bij zijn titel ‘makelaar’ te vermelden op welk gebied hij mag makelen. Bijvoorbeeld makelaar in onroerende zaken. Hoe meer handel er in de loop der jaren kwam, hoe meer makelaars werden aangesteld

De makelaarsstafjes zijn tot ver in de 18e eeuw in gebruik gebleven en worden nu dus uitgereikt bij jubilea.

NVM Makelaar

Je krijgt meer voor elkaar met een NVM Makelaar

Bentum Makelaardij Commercieel Vastgoed

Specialist in advies, bemiddeling en begeleiding bij alle vraagstukken die met commercieel vastgoed te maken hebben. Wij kijken verder en richten ons op de langere termijn. Wij vragen door, zodat wij onze kennis en expertise optimaal voor u kunnen inzetten. U krijgt wat u nodig heeft; een waardevol advies.

 

Disclaimer: de geschiedenis is uitsluitend informatief bedoeld.

#Bentum #CommercieelVastgoed #Vastgoed #OnroerendeZaken #OnroerendGoed #Bedrijfsgerelateerd #ExploitatieGebonden #Leisure #Horeca #Recreatie #Maatschappelijk #Taxateur #BedrijfsTaxateur #NRVT #Grootzakelijk #Bedrijfsmatig #Makelaardij #Bedrijfsmakelaar #Aankoopmakelaar #Verkoopmakelaar #FundaInBusiness #Funda #Makelaarsstok #MakelaarsStaf #Jubileum #25JaarMakelaar #25jaar #Beëdiging #Rechtbank #MakelaarOnroerendeZaken